Cum să faci cumpărături când vrei să slăbești

Ai pornit la cumpărături cu gândul de a lua piept de pui și brocoli, dar când ieși din supermarket te trezești că ai pungile pline cu biscuiți, ciocolată și suc. Ți se întâmplă și ție asta când îți propui să slăbești?

Iată câteva recomandări pentru cumpărături mai sănătoase, dacă vrei să scazi în greutate!

  1. Propune-ți să faci alegeri mai bune, nu perfecte

Privește slăbitul ca fiind un proces pe termen lung, ce include și deprinderea de obiceiuri sănătoase de consum. Alimentația echilibrată înseamnă flexibilitate și adaptare, nu perfecțiune. Concentrează-te pe a face alegeri mai bune, în loc să vrei să ai o dietă “perfectă”. Este important ca alimentația ta să cuprindă carbohidrați, proteine și grăsimi de bună calitate. Faptul că vrei să slăbești nu înseamnă că nu poți să te tratezi cu câte o bucățică de ciocolată din când în când; doar să nu exagerezi cu cantitățile.

  1. Fă o listă și respect-o

În primul rând, vezi ce alimente ai la dispoziție în cămară și frigider. Gândește-te ce ai vrea să mănânci în perioada următoare și fă-ți un meniu, măcar în linii mari. Dacă ai nevoie de inspirație, la Superfit îți oferim recomandări de meniuri personalizate pentru slăbit.

În al doilea rând, notează ingredientele care îți lipsesc și pe care vrei să le achiziționezi. Creează o listă de cumpărături, pe hârtie sau în telefon, pe care să o actualizezi pe măsură ce observi că s-a terminat un anume produs. E de preferat să notezi alimentele în ordinea în care le găsești în supermarket, ca să câștigi timp la magazin.

Idee de listă de cumpărături

  • Fructe și legume, proaspete și congelate
  • Leguminoase uscate sau la conservă (fasole, linte, năut etc.).
  • Paste, orez, quinoa, hrișcă, bulgur, cous-cous
  • Cereale simple (fulgi de ovăz, porumb, grâu)
  • Conserve de mazăre, fasole păstăi sau porumb
  • Conserve de pește (ton, sardine, macrou, hering)
  • Lactate: iaurt, brânzeturi, lapte
  • Carne slabă și pește
  • Ouă
  • Pâine integrală sau crackers
  • Suc de roșii/ roșii pasate
  • Măsline
  • Semințe și nuci
  • Fructe uscate (stafide, curmale, smochine, prune etc.)
  • Condimente și ierburi aromatice
  1. Nu merge la cumpărături înfometat

Cel mai bine este să faci cumpărăturile de alimente după ce ai mâncat sau ești sătul. Altfel, foarte probabil nu vei avea răbdare să citești ingredientele și să alegi cu atenție produsele și vei fi tentat să îți umpli coșul cu (mai multe) alimente calorice, în funcție de poftele de moment.

  1. Evită cumpărăturile când ești stresat, anxios sau obosit

În aceste condiții crește riscul de a face alegeri impulsive și de a folosi cumpărăturile ca „terapie” pentru a-ți calma stările neplăcute. Mai ales dacă ești predispus la mâncatul emoțional, vei căuta să te alini cu dulciuri sau produse de tip fast food – alegeri nu tocmai inspirate când vrei să slăbești. Învață să-ți identifici emoțiile și să răspunzi la ele în alt fel decât cu mâncare (o plimbare, o conversație cu cineva, exerciții de respirație etc).

  1. Citește eticheta cu ingrediente

Lista de ingrediente și valori nutriționale de pe fiecare produs reprezintă un reper mai potrivit pentru cumpărături sănătoase decât desenele și promisiunile de pe ambalaj. Citește de fiecare dată ingredientele alimentelor, indiferent de cât de bine sună titlurile scrise cu litere mari.

  1. Atenție la alimentele promovate ca fiind “sănătoase”, low fat, de dietă, vegane, fără gluten!

Acestea pot conține ingrediente ce nu sunt neapărat de ajutor când vrei să slăbești, mai ales dacă le consumi în cantități foarte mari, în ideea că oricum sunt sănătoase. Deși lasă impresia că sunt dieteice, pot fi la fel de calorice precum corespondentele lor obișnuite. “Fără grăsimi” s-ar putea să însemne mai mult zahăr sau sare, pentru a da un gust plăcut alimentului respectiv. Din nou, vezi eticheta cu ingrediente și informații nutriționale!

  1. Ocolește zonele “sensibile” din supermarketuri

Evită raionul cu dulciuri sau de patiserie. Chiar dacă îți propui doar să te uiți, mirosurile apetisante și promoțiile pot fi foarte convingătoare.

  1. Alege produse integrale, cât mai simple

Preferă alimentele de bază, de tipul fulgi de cereale, orez, linte, mazăre etc. Poți cumpăra și conserve, pentru zilele când ești pe fugă și nu ai timp să gătești, dar verifică ingredientele. De asemenea, fructele și legumele congelate au un conținut nutrițional similar cu cele proaspete, fiind o opțiune bună. Evită semipreparatele, sosurile și dressingurile, care adaugă multe calorii și nu neapărat nutrienți.

Dacă ai timp, mergi în piață pentru a te aproviziona cu fructe și legume proaspete, de sezon.

 

Ai nevoie de ajutor la slăbit?

Te așteptăm la Centrul Superfit din București, unde vei slăbi sănătos sub îndrumarea unui medic nutriționist și vei învăța și să-ți menții greutatea potrivită pe termen lung!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe