Cum îți întărești sistemul imunitar

Anotimpul rece vine cu o avalanșă de reclame la suplimente pentru întărirea sistemului imunitar, care promit o sănătate de fier și evitarea bolilor de sezon. Cât de realiste sunt aceste promisiuni și ce putem face pentru a ne asigura că sistemul imunitar își îndeplinește rolul cât mai eficient?

Cum funcționează imunitatea

Sistemul imunitar constă dintr-o rețea complexă de celule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a proteja organismul de amenințări externe (bacterii, paraziți sau viruși) ce pot cauza diferite afecțiuni.

Acesta are două componente: una înnăscută – protecția naturală cu care ne naștem, prima linie de apărare împotriva infecțiilor și una dobândită pe parcursul vieții, pe măsură ce suntem expuși la boli sau ne protejăm prin vaccinare, care acționează prin producerea de anticorpi.

Când sistemul imunitar își face bine treaba, el detectează agenții patogeni și declanșează un răspuns corespunzător pentru a-i distruge. În unele situații, propriile celule sunt considerate ca fiind străine și, deci, periculoase, ceea ce determină o reacție nenecesară de apărare împotriva acestora, apărând boli ca: alergii, astm, lupus, artrită reumatoidă, scleroză multiplă, diabet tip 1 etc.

Suplimentele pentru imunitate – între eficiență și promisiuni

Ideea unor pilule miraculoase care să ne apere de neplăcerile bolilor de sezon (și nu numai) este extrem de atrăgătoare, dar se pare că nu foarte realistă.

Deși s-au efectuat numeroase studii pentru a vedea impactul diferitelor substanțe și suplimente asupra imunității, cercetătorii consideră că nu există dovezi clare, directe, care să ateste eficiența lor. Nu se știe, de exemplu, dacă o plantă care pare să crească nivelul de anticorpi din sânge este cu adevărat benefică pentru imunitate în ansamblu. Faptul că sistemul imunitar are un mod complex de funcționare îngreunează misiunea oamenilor de știință, iar numeroasele variabile fac acest demers unul plin de provocări.

Este adevărat că persoanele malnutrite sunt mai predispuse la infecții, deoarece o cantitate insuficientă de micronutrienți afectează răspunsul imun. Vitaminele A, C și D, precum și zincul, fierul, cuprul și acidul folic au rolul lor în acest mecanism complex al sistemului imunitar. Însă nu există dovezi care să arate că suplimentele de vitamine sau minerale vor îmbunătăți activitatea sistemului imunitar dacă nu ai deficiențe. O mega-doză dintr-un anumit micronutrient nu reprezintă o garanție împotriva bolilor. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine.

Ce e de făcut?

Un pumn de pastile nu ne va întări ca prin minune sistemul imunitar, dar asta nu înseamnă că suntem total lipsiți de putere. Organismul, inclusiv imunitatea, funcționează mai bine în contextul unui stil de viață echilibrat, așadar ne putem ajuta imunitatea în mod indirect urmând binecunoscutele sfaturi:

  • Asigură-te că ai o dietă bogată în legume și fructe
  • Fă mișcare în mod regulat (cel puțin 150 de minute de activitate moderată pe săptămână)
  • Nu fuma
  • Menține-ți greutatea în limite normale
  • Odihnește-te suficient
  • Consumă alcool cu moderație
  • Respectă regulile de igienă și spală-te frecvent pe mâini
  • Evită stresul
  • Fă-ți analizele periodic, pentru a depista eventualele carențe

Surse: health.harvard.edu, medicalnewstoday.com, theguardian.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe