Mergi dimineața spre serviciu și te oprești să-ți iei covrigi calzi, proaspeți, cu miros apetisant. Multe persoane aleg covrigii pentru un mic dejun pe fugă sau o gustare, deoarece sunt la îndemână, destul de accesibili ca preț și foarte gustoși. Covrigăriile și patiseriile își îmbie clienții la fiecare colț de stradă cu o varietate de sortimente: atât covrigi simpli, cu sare, mac, semințe sau cașcaval, cât și umpluți cu cremă de ciocolată, dulceață sau șuncă și brânză.
Deși la prima vedere sunt un aliment simplu, aproape înrudit cu pâinea, din apă, făină și sare, covrigii nu ar trebui să devină o obișnuință zilnică și să reprezinte singura ta opțiune pentru masa de dimineață. În acest articol îți explicăm de ce.
Covrigii – ce conțin și impactul asupra sănătății
- Covrigii cumpărați din patiseriile obișnuite au adesea ca ingrediente de bază: făină albă rafinată, uleiuri vegetale hidrogenate, sare și zahăr. Acest mix nu pică prea bine de dimineața, mai ales dacă nu urmează să faci efort fizic, ci să stai toată ziua pe un scaun la birou.
- Valoarea calorică a covrigilor diferă în funcție de mărime și de ingredientele folosite, dar în general variază între 250 și 400 kcal/ bucată. Iubitorii de covrigi rareori se opresc la unul singur. Deși 1-2 covrigi reprezintă, ca aport caloric, cam cât o masă principală, ei nu conțin prea mulți nutrienți esențiali, ca proteine, fibre, vitamine și minerale.
- Deși pe moment, când mănânci acel covrig cald și bun, ai senzația că te-ai săturat, la scurt timp este foarte probabil să ți se facă iar foame, deoarece nivelul de sațietate oferit de covrigi este scăzut.
- Făina albă, din care sunt făcuți majoritatea covrigilor clasici, reprezintă o sursă de carbohidrați simpli. Aceștia sunt absorbiți rapid în sânge și duc la creșterea bruscă a glicemiei, urmată de o scădere la fel de rapidă, ceea ce determină apariția oboselii sau a senzației de foame.
- Semințele, cașcavalul sau brânza cresc ușor conținutul de grăsimi și proteine, care pot contribui la o eliberare mai lentă a energiei și o sațietate mai bună, însă totodată crește și valoarea calorică a covrigului. Dacă vrei să slăbești, e bine să verifici cu atenție ingredientele și informațiile nutriționale ale covrigului pe care vrei să-l mănânci, pentru a te asigura că nu-ți încurcă dieta și că rămâi în deficit caloric.
- Covrigii cu sare pot avea destul de mult sodiu, care se adaugă cantității zilnice consumate din alte alimente, în special semipreparate, conserve, sosuri, mezeluri, brânzeturi, chipsuri. Prea mult sodiu în alimentație pune probleme rinichilor, poate provoca pierderi de calciu din oase și, în timp, poate duce la hipertensiune arterială, mai ales dacă există deja un risc cardiovascular.
- Persoanele cu diabet sau rezistență la insulină ar trebui să evite consumul frecvent de covrigi, din cauza indicelui glicemic ridicat.
Pe de altă parte, covrigii pot fi o sursă rapidă de energie, mai ales înainte de o activitate fizică.
Dacă îți plac foarte mult și nu vrei să renunți la ei, uite cum îți recomandăm să-i mănânci, pentru sațietate și energie susținută:
Alege un covrig simplu sau cu semințe, din făină integrală (dacă este posibil) și mănâncă-l alături de o sursă de proteine sau fibre, ca de exemplu: iaurt, kefir, ou, humus, brânză slabă, legume etc. În acest fel te vei bucura de gustul bun, dar îți vei ține glicemia sub control și te vei sătura pentru mai mult timp.
Totuși, te sfătuim ca în majoritatea zilelor să alegi opțiuni mai nutritive pentru mic dejun, chiar dacă dimineața ești pe fugă. Eventual, îți poți pregăti de seara masa de a doua zi. Micul dejun este o masă importantă, deoarece îți dă energie și te poate ajuta să-ți controlezi mai bine foamea pe parcursul zilei și să nu mănânci în exces la celelalte mese. Pe termen lung, obiceiul de a lua micul dejun, în special când este format din alimente bogate în nutrienți, poate contribui la prevenirea unor afecțiuni ca diabet, obezitate, boli cardiovasculare.
În acest articol găsești recomandări și idei practice pentru un mic dejun sănătos, ușor de pregătit.
Pe scurt
- În general, covrigii nu oferă un aport nutritiv echilibrat, fiind bogați în carbohidrați simpli, grăsimi și sare.
- Consumați în exces pot favoriza acumularea de kilograme în plus, tensiunea arterială crescută și rezistența la insulină.
- Deși sunt o gustare accesibilă, te încurajăm să-i mănânci ocazional, cu moderație, nu să fie un aliment de bază în dieta ta zilnică. Asociază-i cu alimente bogate în proteine și fibre, pentru a atenua răspunsul glicemic.