Ce tip de colagen este mai bun pentru piele și articulații?

Ce tip de colagen este mai bun pentru piele și articulații?

Când vorbim despre frumusețea pielii sau despre sănătatea articulațiilor, colagenul este adesea adus în discuție. Însă există atâtea tipuri de colagen și suplimente de tot felul; cum știm ce fel de colagen e mai bun pentru a ne îngriji pielea și articulațiile? În acest articol îți explicăm ce este colagenul, sub ce forme este disponibil și cum acționează, astfel încât să poți alege în cunoștință de cauză. 

Ce rol are colagenul

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organismul uman, fiind compus în principal din aminoacizii glicină, prolină și hidroxiprolină. Este o componentă esențială a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și cartilajului.  Colagenul oferă suport structural țesuturilor și joacă roluri importante în procesele celulare, inclusiv:

  • repararea țesuturilor;
  • răspunsul imun;
  • comunicarea celulară;
  • migrarea celulară, proces necesar pentru menținerea țesuturilor.

Sunt cunoscute 28 de tipuri de colagen, iar principalele cinci sunt:

  • Tip I – Cel mai des întâlnit tip de colagen, aproximativ 90% din total. Se găsește în piele, tendoane, organe, oase, sistemul de vase de sânge și conferă rezistență și elasticitate țesuturilor.
  • Tip II – Este prezent în special în cartilaj și discuri intervertebrale. 
  • Tip III – Se află în fibre reticulare, ligamente, piele, articulații și vase de sânge și este frecvent întâlnit alături de colagenul de tip I.
  • Tip IV – Asigură filtrarea și suportul celular, fiind prezent mai ales în membranele bazale.
  • Tip V – Se găsește în unele straturi de piele, placentă, păr.

Cum se formează colagenul

Fibroblastele, celule ale țesutului conjunctiv, produc și mențin colagenul. În interiorul celulei, se sintetizează o formă precursoare, numită procolagen, care este modificată chimic cu ajutorul vitaminei C. În afara celulei, procolagenul este procesat și transformat în tropocolagen, care se organizează în fibre puternice și stabile de colagen, prin legături chimice specifice.

Pe măsură ce îmbătrânim, funcția fibroblastelor e afectată, iar corpul uman produce tot mai puțin colagen. De asemenea, se pierde o altă proteină structurală importantă – elastina. Odată cu înaintarea în vârstă, colagenul din straturile profunde ale pielii se transformă dintr-o rețea strâns organizată de fibre într-un labirint haotic. 

Producția de colagen se diminuează foarte rapid și din cauza unor factori precum: expunerea excesivă la soare, fumatul, poluarea, excesul de alcool, lipsa de somn, sedentarismul, o dietă bogată în zahăr adăugat și alimente ultra-procesate.

În urma “complotului” dintre factorii biologici și cei de mediu, fibrele de colagen se deteriorează, reducându-și grosimea și rezistența, ceea ce duce la apariția ridurilor și lăsarea pielii. Integritatea colagenului din sistemul osos scade, astfel că se reduce și rezistența osoasă. 

Cum ne asigurăm suficient colagen

În alimente, colagenul se găsește în mod natural în carne și pește, care au țesut conjunctiv. Însă nu există dovezi clare că un consum ridicat de colagen din alimente influențează în mod direct pielea sau articulațiile, deoarece, în timpul digestiei, colagenul este descompus în aminoacizi, care ajung apoi unde corpul are cea mai mare nevoie de proteine. 

Totuși, o varietate de alimente, atât de origine animală, cât și vegetală, conțin substanțe esențiale pentru producerea de colagen în propriul organism.

  • Se consideră că alimentele bogate în proteine ​​(pește, carne de pasăre, carne, ouă, lactate, leguminoase, soia) stimulează producția de colagen, deoarece conțin aminoacizii care produc colagenul – glicină, prolină și hidroxiprolină. Celebră pentru aportul de colagen este supa de oase, obținută prin fierberea îndelungată a oaselor de vită, porc, pasăre etc., uneori alături de cartilagii și piele. Zeama conține cantități mici de minerale, precum și proteine și aminoacizi, pe care organismul le poate folosi pentru a-și produce propriul colagen. 
  • Producția de colagen necesită, de asemenea, nutrienți precum zinc (care se găsește în crustacee, leguminoase, carne, nuci, semințe și cereale integrale), cupru (ficat, nuci, semințe, linte, năut, cacao) și vitamina C (citrice, fructe de pădure, legume cu frunze verzi, ardei gras, roșii). 

Așa cum am văzut, colagenul este sintetizat de organism, dar poate proveni și dintr-o sursă exterioară, precum suplimentele alimentare. 

Majoritatea cercetărilor privind suplimentele cu colagen sunt legate de sănătatea articulațiilor și a pielii. Unele studii au arătat că aceste suplimente pot îmbunătăți elasticitatea pielii și mobilitatea articulațiilor și pot reduce durerile articulare, cum ar fi cele cauzate de osteoartrită sau cele care apar la sportivi. 

Colagenul în suplimente alimentare

Inițial, colagenul a fost folosit ca ingredient în creme și alte produse de îngrijire a pielii. Totuși, eficiența sa în urma aplicării topice este destul de contestată de dermatologi, deoarece structurile de colagen sunt prea mari pentru a pătrunde în straturile exterioare ale pielii.

Se pare că suplimentele orale cu colagen, sub formă de pilule, pastile și pudre, ar fi absorbite mai ușor de organism, astfel că au devenit foarte cerute pe piață. În general, acestea sunt disponibile sub formă de peptide de colagen sau colagen hidrolizat

Cum se obțin peptidele de colagen?

În formă naturală (nativă), colagenul este greu digerabil și are o absorbție scăzută în tractul gastrointestinal. De aceea, printr-un proces numit hidroliză enzimatică, colagenul nativ este descompus în bucăți foarte mici, numite peptide, care vor fi absorbite mult mai ușor de corp. Peptidele de colagen au o biodisponibilitate mare, fiind bine tolerate de organism. Sunt utilizate în suplimentele pentru piele, păr, unghii, oase, articulații. După absorbție, peptidele ajung în sânge și acționează astfel:

  • Activează fibroblastele (în piele) și condrocitele (în cartilaje);
  • Stimulează sinteza colagenului propriu al organismului;
  • Inhibă degradarea matricei extracelulare;
  • Reduc inflamația și protejează țesuturile conjunctive. 

Suplimentele cu colagen conțin aminoacizi, elementele constitutive ale proteinelor, iar unele au în componență și alți nutrienți legați de sănătatea pielii și a părului, cum ar fi vitamina C, biotină sau zinc.

Pentru piele, în special pentru elasticitate, hidratare și prevenirea ridurilor, se recomandă peptidele de colagen tip I și III, deoarece sunt ușor de absorbit și eficiente în suplimente orale, alături de vitamina C, acid hialuronic și zinc.

Pentru articulații (cartilaje, mobilitate, dureri articulare), alege colagenul de tip II, care este o componentă principală a cartilajului, de asemenea în formă de peptide, plus vitamina C.

Pentru sănătatea pielii și a articulațiilor, optează pentru un supliment cu peptide de colagen de tip I, II și III, precum și alte substanțe benefice pentru producția de colagen.

Pe scurt

Colagenul ne poate ajuta să avem o piele frumoasă și articulații sănătoase, chiar și pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă este important să îl integrăm într-un stil de viață echilibrat, cu alimentație nutritivă, expunere precaută la soare, odihnă și eliminarea fumatului.


Surse: nutritionsource.hsph.harvard.edu, healthline.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, superfit.ro 

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe