Ce este fizioterapia? Mituri și adevăruri

Fizioterapia dezvoltă sau redă funcționalitatea unor părți ale corpului, contribuind la tratarea anumitor probleme de sănătate cauzate de accidentări, boli, dizabilități sau îmbătrânire. Procedurile fizioterapeutice ajută la ameliorarea durerilor, restabilirea capacității de mișcare, refacerea după o operație sau chiar evitarea intervențiilor chirurgicale.

În ciuda beneficiilor pentru sănătate, unii oameni ezită să meargă la fizioterapeut neștiind exact ce presupune această specializare. În continuare îți prezentăm câteva mituri despre fizioterapie și care este realitatea din spatele lor.

Mit: Fizioterapia este doar pentru sportivi

Multe persoane asociază fizioterapia cu sportul, considerând-o un serviciu medical la care atleții apelează când se accidentează. În realitate, fizioterapia este eficientă în cazul a numeroase categorii de persoane, astfel că oricine poate beneficia de aceasta într-un anumit moment al vieții. Poți să te adresezi unui fizioterapeut când ai o durere cronică, dacă vrei să-ți îmbunătățești mobilitatea, abilitățile funcționale sau ca să accelerezi recuperarea după o operație.

Mit: Fizioterapia se folosește pentru a trata exclusiv durerile musculare

Ameliorarea durerilor musculare reprezintă cel mai des întâlnit obiectiv al fizioterapiei, dar nu singurul; procedurile fizio sunt potrivite pentru a trata probleme de sănătate ale oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi (boli reumatice, dureri de spate, de gât, de umeri, hernie de disc, scolioză), dificultăți de mișcare cauzate de un accident vascular cerebral, de scleroză multiplă, boala Parkinson etc. sau afecțiuni respiratorii (boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza chistică). De asemenea, fizioterapia contribuie la refacerea după un atac de cord și la recuperarea post-operatorie.

Mit: Fizioterapia este dureroasă

Anumite sesiuni de fizioterapie pot fi inconfortabile, dar nu este întotdeauna cazul, depinde foarte mult de tratament, de afecțiunea în sine și de metodele folosite. Unele exerciții sau mișcări pot fi neplăcute pe moment, însă un fizioterapeut bun va ști să-ți spună când să insiști și când să te oprești, astfel încât terapia să fie eficientă. Scopul fizioterapiei este de a elimina sau diminua durerile și disconfortul, deci pe termen lung vei avea de câștigat dacă apelezi la un profesionist.

Mit: Tot la operație ajungi

Deși adesea fizioterapia se folosește pentru recuperarea după o operație, ea poate avea și scop preventiv sau poate fi chiar o alternativă la intervențiile chirurgicale. Desigur, acest aspect depinde de gravitatea fiecărei afecțiuni, în unele situații nu vei putea evita operația. Însă în tratarea unor probleme ușoare ale genunchilor, de exemplu, fizioterapia poate ajuta la fel de mult ca o operație, fără să vină la pachet cu riscurile și complicațiile acesteia, fiind o metodă de tratament neinvaziv. Așadar, înainte de a lua în calcul operația, mergi la un consult fizioterapeutic, pentru a vedea dacă problema ta nu se poate rezolva fără să ajungi “la cuțit”.

Mit: Fizioterapia este același lucru cu masajul

Masajul este doar o componentă a fizioterapiei, care include o gamă variată de tehnici. Terapiile manuale vizează stimularea articulațiilor și a mușchilor pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a drena limfa, ceea ce ajută la refacerea organismului. Electrostimularea folosește curenți electrici de intensitate redusă pentru a acționa asupra zonelor cu probleme, facilitând vindecarea țesuturilor și/ sau diminuarea durerii.

Mit: Fizioterapia presupune un set de exerciții standard

În realitate, fizioterapia implică un program de tratament personalizat. Când mergi la un fizioterapeut, acesta se va interesa de istoricul tău medical, de starea ta fizică actuală și va face câteva teste pentru a o evalua. Astfel, îți poate recomanda un program de terapii care să te ajute să-ți atingi obiectivul, fie că este vorba de ameliorarea unei dureri sau îmbunătățirea mobilității după o operație sau accidentare.

Mit: Fizioterapia nu are baze științifice, nu e un domeniu „serios

Fizioterapia este fundamentată științific, iar practicienii au cunoștințe de anatomie, fiind calificați pentru a evalua, a pune diagnostic și a trata afecțiunile ce țin de capacitatea de mișcare a unei persoane. Fizioterapeuții nu se rezumă la tratarea simptomelor, ci investighează cauzele durerii/ disconfortului, astfel încât soluția oferită să fie eficientă pe termen lung.

Surse: sovereignhealthcare.co.uk, resultspt.com, doc.ro, collegept.org

 

Sperăm că acum ştii mai multe despre fizioterapie!

Dacă ai nevoie de aceste servicii, te aşteptăm la Centrul Superfit! Fă-ţi o programare!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe