7 lucruri care îți arată că slăbești (în afară de kilograme)

Indiferent că matematica este sau nu punctul tău forte, când vrei să slăbești parcă totul se învârte în jurul numerelor – câte calorii mănânci, câte gustări ieri, câte minute de mișcare faci, toate acestea încununate de magnificul “câte kilograme ai dat jos”.

Și totuși, sunt zile în care te întrebi dacă s-a stricat cântarul, pentru că rămâne blocat la aceeași greutate. Ce se întâmplă dacă numărul de kilograme nu vrea și pace să coboare, deși ții dietă și ești în deficit caloric?

În primul rând, asigură-te că ești pe bune în deficit caloric.

În al doilea rând, ține cont că numărul de kilograme nu este întotdeauna cel mai important când vine vorba de slăbit. Poate te-ai cântărit după o masă copioasă cu pizza, corpul tău a reținut mai multă apă sau, varianta optimistă, ai pus masă musculară, care este mai grea decât grăsimea. Află din acest articol cum să te cântărești corect sau… schimbă cântarul, dacă e cazul.

Sigur, asta nu e o scuză să dai mereu vina pe cântar sau pe retenția de apă că nu poți slăbi și pace.

Așadar, ce să urmărești când vrei să slăbești? Iată 7 elemente, în afară de kilogramele de pe cântar, care îți semnalizează că ești pe drumul cel bun:

1. Cum se simt hainele

Mai ții minte blugii din facultate, geaca preferată de iarna trecută sau bluza care îți venea ca turnată în primăvară? Încearcă haine care te strângeau sau chiar nu-ți mai veneau înainte de a începe dieta și vezi dacă se simt mai bine pe corp. S-ar putea să ai o surpriză plăcută și să le simți puțin mai confortabile sau chiar să le poți purta din nou.

2. Circumferințele corpului

Ok, și aici e vorba de numere, însă în cazul unei stagnări pe cântar, centimentrul s-ar putea să te consoleze și să te motiveze să continui procesul de slăbire. Măsoară talia – în punctul cel mai îngust, șoldurile – în punctul cel mai lat, brațele – în zona bicepsului și coapsele. Notează numerele într-un jurnal ca să le poți compara în timp. 

Măsurarea circumferinței abdominale este foarte importantă nu doar din motive estetice, ci și pentru a vedea dacă ai un risc crescut de diabet sau boli cardiovasculare (la femei, o circumferință a taliei de peste 80-89 cm, iar la bărbații, peste 95-100 cm). Vezi în acest articol ce-i cu grăsimea abdominală și de ce poate fi periculoasă.

Nu uita că locurile „preferate” de grăsime diferă de la om la om, așa că unii s-ar putea să slăbească mai ușor la coapse, în timp ce alții dau mai ușor jos de pe burtă.

3. Cantitatea de grăsime pierdută

Când slăbești, pierzi o combinație de grăsime și masă musculară. O dietă de slăbit inteligentă, combinată cu exerciții fizice, te va ajuta să dai jos în primul rând grăsime și să-ți șlefuiești mușchii ca să arăți cât mai bine. Pentru a vedea evoluția grăsimii pierdute, poți face o analiză a compoziției corporale la începutul dietei de slăbit și apoi alta la un interval de câteva luni. Vei afla cum se schimbă raportul dintre mușchi, grăsime, oase și apă din corpul tău.

4. Ce alegi să pui în farfurie

Să slăbești nu înseamnă doar să scazi în greutate, ci mai ales să deprinzi obiceiuri alimentare sănătoase, deoarece ele te vor ajuta să te menții pe termen lung. De exemplu, poate acum mănânci 1-2 porții de legume pe zi, bei mai multă apă, ai mese regulate, sau ai redus la jumătate cantitatea de sucuri carbogazoase. Persistența contează mai mult decât perfecțiunea pe termen scurt. Ah, și nu (mai) crezi influencerii care îți spun că trebuie să cumperi pastilele X sau ceaiul Y ca să slăbești, eventual 10 kg în 3 zile.

5. Ce relație ai cu mâncarea și cu emoțiile

Simți că nu îți mai pierzi controlul când te afli în fața unei cutii cu dulciuri. Te poți opri după ce ți-ai făcut pofta cu o bomboană. Nu mai întinzi mâna spre ceva de ronțăit când te plictisești, deși nu ți-e foame. Mesteci mai bine  și ești atent(ă) la ce mănânci, nu la ce a mai postat colega pe Instagram. Sunt semne că te afli într-o direcție bună și e cazul să continui, iar rezultatele vor apărea și ele.

6. Aspectul fizic

Când te uiți în oglindă zilnic, s-ar putea să nu ți se pară nimic schimbat la cum arăți. De aceea, pentru a vedea progresul, poți să faci fotografii în diferite etape de slăbire. Ne referim la celebrele seturi „Înainte” și „După”. E bine să porți aceleași haine sau chiar un costum de baie, pentru ca transformările să fie mai vizibile. Fotografiază-te din față, din spate și din profil sau roagă pe cineva să-ți facă aceste fotografii. Cine știe, poate că la un moment dat vei face o postare inspirațională pe social media cu ele. Fără programe de editare, da?

7. Nivelul de energie

Te simți mai plin(ă) de viață și nu îți vine să  moțăi tot timpul. Poți să te bucuri de mișcarea preferată fără să obosești imediat. Pe lângă nivelul crescut de energie, ai mai multă încredere în tine, te simți bine când faci exerciții fizice și chiar urci scările fără să răsufli din greu la fiecare treaptă. 

Tu ce ai adăuga la această listă?




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe