6 obiceiuri care îți sabotează slăbirea

Pe drumul slăbirii se rătăcesc multe persoane. Poate ți s-a întâmplat și ție să vrei să scazi în greutate, dar să te împiedici de obstacole aparent invizibile. Pare că faci totul ca la carte, urmezi dieta cu conștiinciozitate, dar nu slăbești și pace. Ei bine, în articolul de azi îți dezvăluim câteva dintre “obstacolele” care stau în calea slăbirii, dar pe care poate nu le observi și îți spunem cum să le depășești mai ușor. 

Este vorba de obiceiuri care la prima vedere nu au un impact asupra obiectivului de a slăbi, dar care, în realitate, contribuie la o balanță calorică în defavoarea pierderii în greutate.

  1. Nu te odihnești suficient

Slăbești dacă dormi mai mult? Nu, dar ca să slăbești e important să dormi bine. Lipsa somnului de calitate, în special pe durate lungi de timp, produce un dezechilibru al hormonilor care reglează foamea (grelina) și sațietatea (leptina). Acest lucru determină creierul „să poftească” alimente mai dense caloric, bogate în grăsimi și carbohidrați, ca gogoși, chipsuri, biscuiți cu ciocolată. Dacă nu dormi, te poți simți mai înfometat(ă) decât ești în realitate.

Așadar, nu neglija somnul și creează-ți o rutină înainte de culcare pentru a te pregăti să dormi mai bine. Evită cofeina seara și încearcă să ai un program regulat de somn, pe cât posibil.

  1. Iei gustări sănătoase, dar foarte calorice

Nucile și semințele au un aport de grăsimi sănătoase foarte valoroase pentru organism. În plus, furnizează proteine, vitamine, minerale și fibre, deci e excelent să le incluzi în alimentația ta, mai ales în formă crudă. Totuși, sunt o sursă energetică densă, deci vin cu un număr mare de calorii într-un volum redus. Adică ai impresia că mănânci foarte puțin, deci e ok pentru dietă, însă în realitate caloriile sunt într-un număr deloc de neglijat (aprox. 550-600 kcal la 100 g). Dacă preferi ca gustare fructele uscate, ține cont că datorită deshidratării au o densitate calorică mai mare decât cele proaspete și pot avea zahăr adăugat sau siropuri.

Pentru a gestiona mai bine consumul de nuci, semințe sau fructe uscate, nu mânca direct din pungă, ci pune-ți separat într-un bol o porție de 20-30 g sau cantitatea care se încadrează în necesarul tău zilnic ca să fii în deficit caloric, pentru a slăbi.

  1. Supraestimezi caloriile consumate la sală

Exercițiile fizice și mișcarea în general, fie că vorbim de mers alert, fitness, aerobic, înot, alergare sunt foarte sănătoase pentru organism, indiferent că vrei să slăbești sau nu. Totuși, când vrei să scapi de grăsime și să scazi în greutate, e bine să privești cu precauție programele de antrenament care îți promit că vei arde sute de calorii în 10 minute sau că îți vei super-accelera metabolismul. 

În general, oamenii au tendința să subestimeze caloriile din mâncare și să supraestimeze caloriile „arse” prin exerciții fizice. După un antrenament intens, parcă vrei să recompensezi efortul și de obicei apelezi la ceva bun de ronțăit, care se poate dovedi chiar mai caloric decât energia consumată anterior prin mișcare.

Îți mai spunem un secret: caloriile estimate de ceasul smart sau de aplicația de fitness nu sunt foarte precise, ci oferă un număr orientativ. Două persoane care fac aceleași exerciții fizice timp de o oră pot arde un număr diferit de calorii, în funcție de vârstă, sex, greutate etc. Mișcarea este sănătoasă și poate contribui la slăbit, dar nu te baza exclusiv pe ea ca să scazi în greutate, ci fă schimbări și în alimentație, pentru a fi într-un deficit caloric real. 

  1. Obișnuiești să bei sucuri în loc de apă

Băuturile răcoritoare sau sucurile de fructe sunt o alegere automată pentru multe persoane când apare setea. Totuși, aceste calorii “lichide” se adună foarte ușor la aportul zilnic și îți pot da peste cap progresul în materie de slăbit. 

O metaanaliză care a cercetat 88 de studii a găsit o asociere între consumul de băuturi răcoritoare și aportul crescut de energie și greutatea corporală. De asemenea, cei care beau sucuri tind să consume mai puține fructe și fibre alimentare și să prefere alimentele mai sărace în nutrienți.

Sucurile din fructe sunt o alegere mai bună, dar au dezavantajul lipsei de fibre, responsabile de un grad mai mare de sațietate și încetinirea creșterii glicemiei. Varianta optimă ar fi să bei apă când ți-e sete și să mănânci un fruct ca gustare.

E mai bine să bei sucuri cu zero zahăr, pe bază de îndulcitori hipocalorici? Din punct de vedere al bugetului de calorii, da. Însă recomandarea noastră este să apelezi la ele cu moderație și să nu te bazezi pe băuturi răcoritoare sau sucuri pentru hidratarea de zi cu zi, ci să bei apă. Îndulcitorii hipocalorici în cantitate mare pot altera senzația de foame și sațietate și ne pot face să preferăm în general alimentele foarte dulci. Desigur, mai există și alte lichide care contribuie la hidratarea zilnică: lapte, supă, ceaiuri de fructe sau plante etc.

Ține alături o sticlă cu apă și folosește felii de portocale, lămâi, căpșuni, fructe de pădure sau frunze de mentă proaspătă pentru a-i da un gust mai bun. Alcoolul are de asemenea calorii, așa că atunci când alegi să consumi sucuri sau alcool ține cont de caloriile din ele.

  1. Mănânci extrem de puțin

Deficitul caloric este necesar pentru slăbire, dar a mânca exagerat de puține calorii îți sabotează slăbirea pe termen lung. Asta pentru că nu poți să mănânci la infinit doar piept de pui cu salată, iaurt fără grăsime și mere. Într-o bună zi sau… seară te vei trezi în fața frigiderului, mâncând de foame tot ce prinzi sau vei da iama de poftă în dulciurile aduse la birou de colegi. Dietele de slăbit extreme te fac să pierzi rapid în greutate pentru o scurtă perioadă, dar apoi revii la vechile obiceiuri alimentare, iar kilogramele pierdute reapar și ele. 

Asigură-te că ai un deficit caloric moderat și realist, care să-ți permită să slăbești fără să te înfometezi și să poți menține obiceiurile alimentare mai mult de 3 zile sau o săptămână. Dacă nu știi cât trebuie să mănânci pentru a slăbi sănătos, un nutriționist te poate ajuta cu un plan alimentar personalizat.

  1. Treci dintr-o dietă în alta

Că tot am adus vorba de diete extreme: regimurile de slăbit care circulă libere pe Internet sunt adesea foarte restrictive, nu se bazează pe principii științifice și nu țin cont de preferințele alimentare, stilul de viață sau eventualele afecțiuni ale oamenilor care le urmează. Unele sunt pur și simplu create la întâmplare, pornind de la un aliment (dieta cu ouă, dieta cu pepene, dieta cu varză etc.) sau promovând anumite reguli stricte și dificil de urmat (dieta Rina, dieta keto, diet Atkins etc.). 

Recomandarea noastră este să nu urmezi la întâmplare tot felul de diete „creative”, deoarece au un efect yo-yo: te fac să scazi în greutate, apoi să te îngrași, și tot așa. Alege mai bine o variantă sigură și eficientă pe termen lung: deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase care să-ți ușureze slăbirea și menținerea. 

Te așteptăm la Centrul Superfit la o consultație de nutriție, ca să sari mai ușor peste obstacolele care apar în procesul de slăbire!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe