Testarea cardiometabolică este o investigație recunoscută internațional ca fiind “standard de aur” pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capaictatea de efort și performanță a unei persoane. Până de curând această investigație era disponibilă doar in laboratoare de cercetare, insa acum a devenit disponibila si in centrul nostru.

Această analiză complexă îți oferă posibilitatea de a afla o mulțime de detalii despre organismul tău, parametrii care vor sta la baza alcătuirii unui regim alimentar și a unui program de antrenament cu adevărat personalizate, cu ajutorul cărora vei reuși să îți atingi obiectivele propuse.

Testarea cardiometabolică nu este o investigație medicală, ci o metodă de evaluare a performanțelor fizice. În urma acestei investigații fiziologice nu stabilim diagnostice, dar putem doza mult mai exact nivelul de efort fizic și recomandările nutriționale.

Ce poți afla în urma testării cardiometabolice?

Testarea cardiometabolică este o investigație complexă prin care se determina:

– rata metabolismului în repaus (metabolismul bazal real, obținut prin măsurători, nu determinat prin calcule) – reprezintă cantitatea de energie pe care o consumi în repaus; de la această valoare se construiește orice regim alimentar

– rata metabolica în efort – câte calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcătui un program de antrenament cu adevărat personalizat

– stabilirea proporțiilor în care sunt metabolizați principalii nutrienți (lipide, carbohidrați) în timpul efortului fizic (în valori reale și procente) – în felul acesta vom știi exact la ce valori ale pulsului trebuie să te încadrezi pentru ca antrenamentul să fie eficient pentru scopul propus

– măsurarea volumelor respiratorii (O2 și CO2)

– stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tău consumă cel mai eficient grăsime, care este pragul unde intri în zona anaerobă etc.

Toate aceste măsurători stau la baza conceperii unui program de antrenament personalizat, bazat pe zonele de antrenament, care poate fi destinat scăderii în greutate, îmbunătățirii anduranței sau menținerii condiției fizice ca metodă anti-aging.

Ce presupune această investigație?

În primul lipsa unor afecțiuni medicale grave. 

Testarea cardiometabolică durează efectiv 10-20 minute (insa cu tot cu pregatire si revenire după efort, toata procedura poate sa dureze 45-60 minute)

Inainte de analiza propriu-zisa, va fi masurata tensiunea arteriala si se va efectua o electrocardiograma in repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic).

Se începe cu măsurarea metabolismului în repaus, apoi se efectuează testarea la efort, fie pe bandă de alergat (recomandat in special sportivilor cu experiență), fie pe bicicleta staționară (cicloergometru – recomandat in special ciclistilor, triatlonistilor, sportivilor din sporturi ce nu presupun alergare, precum si sedentarilor). În cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adică intensitatea lui va crește de la ușor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvată și pentru oameni cu o condiție fizică redusă (sedentari, ieșiți din formă) sau pentru persoane în vârstă.

În cazul sportivilor amatori și de performanță se pot face testări maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arata nivelul condiției fizice). Pe durata testării vei respira printr-o mică piesă bucală (tub) conectată la analizor și mai departe la computer. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reacționează metabolismul la diverse intensități ale efortului fizic. Rezultatele măsurătorilor arată care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidrați.

INFORMAȚII PRACTICE, CU APLICABILITATE IMEDIATĂ

Vei afla ce consumă organismul tău în timpul efortului

Grăsime
Carbohidrați
Proteine
Oxigen

Cum trebuie să te pregătești pentru testare:

– încearcă să fii cât mai odihnit în ziua testării: nu veni la mai puțin de 3 zile după un concurs sau antrenament dificil, nu face efort fizic în ziua testării (antrenamente intense), dormi suficient

– mănâncă normal în ziua testării, fără excese de niciun fel; nu mânca cu cel puțin o oră înainte de test

– nu consuma băuturi cu cofeină în ziua testării (sau suplimente ce conțin cofeină, taurină etc.); nu consuma alcool

– hidratează-te suficient

– ia cu tine echipament sportiv comod, pantofi buni de alergare (în cazul în care testarea se face pe bandă), un prosop (reține că poți face duș la noi, după test), haine de schimb

– alocă-ți minim o oră pentru acest test (testarea în sine durează 15-20 de minute, însă tot protocolul se întinde pe aproximativ 1 oră).

Prețuri

Testare cardiometabolică nivel 1 – 120 lei      Include măsurarea metabolismului bazal (în repaus)

Testare cardiometabolică nivel 2 – 500 lei    Include măsurarea metabolismului bazal (în repaus), consumul energetic la diverse trepte de efort, volume respiratorii, consumul de grăsimi și carbohidrați, stabilire zone de antrenament.

Testare cardiometabolică nivel 3 – 650 lei      Include măsurarea tuturor parametrilor de la nivelul 2 plus măsurarea VO2max (cel mai relevant parametru privind condiția fizică și capacitatea de performanță)